Gelieve de leeftijd van het kind bij reisbegin aan te geven
Klantbeoordeling

Slowakije

8 Aantal beoordelingen:

100 % Aanbeveling:

Plaatsen 9,0
Skigebieden 8,5

Skigebieden Slowakije

Skigebieden Slowakije

Dat Tatra ideale, natuurlijke mogelijkheden voor het wintersportgebied biedt, is ondertussen ook over de landgrenzen van Slowakije bekend. Wat weinigen echter maar weten, is dat men in de winter in bijna elke regio van Slowakije kan skiën - in totaal zijn er zelfs 100 skicentrums! Heden ten dage zijn er naast de bekende skicentrums van Tatra en Fatra ook in kleinere gebergtes vele centrums met goed geprepareerde pisten, van de kleine Karpaten in het westen tot aan het gebergte Nízke Beskydy in het oosten van Slowakije.

Après-ski Slowakije

In de Neder en Hoge Tatra zijn er enkele heel mooie après-ski mogelijkheden, echter niet zoveel als in de Alpen. In de grotere plaatsen zijn er vele bars, restaurants en pubs waar men de skidag rustig kan eindigen. In de Slowaakse keuken zijn vele invloeden uit andere Slavische keukens te vinden. De basisgerechten zijn brijen, aardappel- en groentegerechten, gebraden, gesmoord en gerookt vlees. Traditioneel Slowaaks eten is 'lokše' (aardappelroti), 'spishska pohutka' (goulash met aardappelpannekoeken), pasteitjes met wildvlees, de voor de hele Karpatische regio traditonele ravioli met vlees en spinazie, en het beroemde gerecht 'pečené bravčové koleno' (gebraden varkenspoot).

Bijzonder bekend is hier de schaapskaas, die door zijn hoge kwaliteit in heel Europa bekend is. Om van de Slowaakse specialiteiten te kunnen genieten, hoef je niet al te diep in de buidel te tasten, doordat de prijzen van restaurants overal betaalbaar zijn. Het omvangrijke sport-, en wellnessaanbod bestaat uit bobsleeën, schaatsen, paragliding, hondenslee, paintball, paardenkoets en sneeuwdisco´s.

Excursies Slowakije

Talrijke kastelen, burchten en vestingen, diverse grotten, thermaalbaden en historische gebouwen, deze factoren maken Slowakije voor toeristen interessant. In de hoofdstad vind je de Burcht Bratislava, die op een heuvel boven de stad ligt, het oude raadhuis, de gotische St. Martins kathedraal, de Slowaakse philharmonie en verschillende paleizen.

Op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed staat de burcht Spišský hrad in Žehra. Deze is een van de grootste burchten van Midden-Europa en werd in 1970 compleet gerenoveerd. Bijzonder pittoresk gelegen is het kasteel Červený Kameň. Dit is aan de oostzijde van de Kleine Karpaten gelegen. Het kasteelmuseum van Červený Kameň beheert kunst, wapens en meubels uit verleden tijden en biedt zelfs een kleine apotheek in rokoko stijl. Van het Kasteel van Devín in Bratislava zijn enkel nog de ruïnes overgebleven. Dit is inmiddels een openluchtmuseum geworden.

In Slowakije liggen ca. 5.350 grotten. Rond 1.000 liggen in het Nationaal park Slowaakse Karst. Samen met het Hongaarse Nationaal park Aggtelek vormt dit een van de grootste karstgebieden van Midden-Europa. In het Demänovská-dal kunnen bezoekers een ijsgrot en een druipsteengrot verkennen.

Naar het verleden reizen toeristen in de boerendorpen Vlkolínec en in Bardejov. In Vlkolínec is de tijd daadwerkelijk stil blijven staan. Het dorp ligt op een hoogteplateau tussen de Hoge Tatra en de Lage Tatra. Hier zijn geen straten, stroom of waterleidingen. De huizen en de kerk zijn compleet met hout gebouwd. De huizen in de historische stadskern van Bardejov zijn niet met hout gemaakt, bieden echter prachtige gevels, die grotendeels gerenoveerd werden.

Wie tijdens zijn reis tijd voor ontspanning wil vrijmaken, die kan naar een van de talrijke thermaalbaden van Slowakije gaan. In het thermaalpark Bešeňová bijvoorbeeld, of in het Aquapark Tatralandia met zout-, thermaal- en waterbaden, een Keltische saunawereld evenals wellnessaanbiedingen.

Plaatsen Slowakije

Kaart vergroten

Plaatsen (regio) Hoogte Skigebied Pistes skigebied
vantot
Tatranská Lomnica
850 m Tatranská Lomnica 11,8 km 888 - 2.190 m